Göktürk Zemini Nasıl? Balyozla kırılmayan zemin Eyüpsultan'ın içini rahatlattı

İstanbul'da yaşayanlar kendini daha sakin ve az katlı binaların olduğu bölgeye taşımaya başladı. Bu bölgelerin başında ise Göktürk geliyor. Peki Göktürk zemini nasıl? İstanbul'da balyozla kırılmayan zemine sahip bölgeler arasında Kemerburgaz ve Göktürk geliyor mu?

Göktürk Zemini Nasıl? Balyozla kırılmayan zemin Eyüpsultan'ın içini rahatlattı
03 Mart 2023 - 15:18

Türkiye’de yaşanan deprem felaketinin ardından Marmara depremi için felaket senaryolarını hazırlanmaya başladı. İstanbul’da yaşayan vatandaşlar zemini sağlam bölgeleri öğrenmeye çalışırken uzmanların açıklamaları dikkatle takip ediyor. Son olarak Jeoloji Mühendisi’nin İstanbul’da zemini sağlam dediği 4 ilçe vatandaşların radarına girdi. 

Her deprem sonrası vatandaşların gözü büyük İstanbul depremine çevriliyor. Konu hakkında en yakından bilgi alınmak isteniyor. İstanbul’da olası depreme hazırlık senaryoları konuşulurken mega kentin zemini de araştırılıyor. 

Televizyon ekranlarından zeminin sağlamlığının bina kalitesi ile eş değer olduğu bilgileri veriliyor. Sağlam zeminde bulunan binaların sarsıntıları en az şekilde atlattığını ifade eden uzmanlar İstanbul’da farklı ilçeler ile ilgili bilgiler paylaşmaya başladı. Depremin ardından en çok merak edilen bölgelerin başında Göktürk geldi. Binlerce İstanbullu’nun bölgeden ev almak ve taşınmak için araştırma yaptığı bilgisi veriliyor. Ancak Göktürk’ün zeminin nasıl olduğunu hakkında net bir bilgi bulunmuyor. 

Göktürk Zemini Nasıl? 

İBB’nin yayınladığı 2019 tarihli zemin etüd raporlarına göre Göktürk’ün altı kum ve alüvyon yapıya sahip. Raporda Göktürk Kemerburgaz bölgesinin Miltaşı, Kiltaşı ve Kumtaşı alışımından oluştuğu görülüyor. Genellikle Karadeniz kıyılarında bu zemin göze çarpıyor. 

 

İSTANBUL'UN ZEMİNİ NE DURUMDA?

Olası Marmara Depreminde en fazla etkilenmesi beklenen illerin başında İstanbul geliyor. Yayınlanan haritalara göre İstanbul'un zemin raporu ve etüdü daha aydınlatıcı bilgiler içeriyor. Haritaya göre Marmara kıyılarında zemin ve depreme bağlı şiddete göre daha fazla etki görülüyor.


 

BAL
Televizyon ekranlarında açıklamalar yapan ve Marmara'daki fay hattını ve zemin sağlamlığını değerlendiren Jeoloji Mühendisi Dr. İshak Yılmaz'ın önemli açıklamalarına yer verdi. Yılmaz, "Aslında bunlar çok genelleştirilmiş çalışmalar. Türkiye'nin ana tektonik hatlarını gösteriyor ki bunların tamamı aktif hatlar. Yani deprem üretme potansiyeli olan hatlar. Eğer biz fayların tamamını koyacak olsak haritada yer kalmaz. Çizgilerden belki binlerce on binlerce fay hattı atmamız lazım. Ama bunlar genel anlamdaki hatlarımız" dedi.

 

Anadolu Levhası üzerinde gösterimde bulunan Yılmaz, "En son 6 Şubat'ta gerçekleşen iki büyük depremin olduğu kesim burası. Beklediğimiz ve sürekli son 2 yıldır ağırlıkta olmak üzere 2020 Ocak ayından itibaren Elazığ'daki Sivrice depremine de gitmiştim ben orada da yüzey araştırmaları yapmıştık." açıklamalarında bulundu. 

Bu depremin er ya da geç gerçekleşeceğini ifade eden Yılmaz, "Yıllar öncesine dayanan silsile içerisinde aslında hatlarımız belli. Hiçbir deprem bizi şaşırtmıyor. Ancak zamanı noktasında diyoruz ki bu belki 10 yıl sonra olacaktı belki 30 yıl sonra olacaktı ya da burada enteresan olan bir şey var 3-4 tane farklı segmentimiz var. Amanos, Erkenek, Gölbaşı, Pazarcık bu fayların hepsi aynı anda çalıştı." ifadelerinde bulundu. 

Ardından Marmara depremi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Yılmaz'dan yüreklere su serpen sözler geldi. Yılmaz, İstanbul'da Bakan Murat Kurum'un binaların iki rezerv alanan taşınacağı açıklamasını değerlendirerek, "Yeni binaların yapım alanının fay hattından olabildiğince uzak olması gerekiyor. İstanbul'un zemini Türkiye'nin en sağlam zeminlerinden biri." dedi. 

Özellikle doldurulmuş yerlere binaların yapıldığı Avcılar, Beylükdüzü, Büyükçekmece ve Bakırköy gibi yerlere dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden uzman şunları ifade etti: 

"Lokal olarak baktığımız zaman riski daha düşük olan yerler de var. Arnavutköy, Çatalca... Avrupa yakasında buralarda zemin sağlam. Haritada koyu kahverengi ve turuncuyla işaretlenmiş yerlerde zemin sağlam, bu nedenle deprem sonrası tehlike daha düşük." 

Yılmaz, "Birinci kriter zemin olacaktır. Kıyı alanları özellikle de sonradan doldurulmuş dolgu zeminleri Avcılar da da Bakırköy de de var. Onun dışında lokal aşınmaları dışarıda tutarsak sağlam zeminler üzerinde işlem yapılabilir." Dedi. 

Sözlerinin devamında Yılmaz, "Avrupa yakasında Beşiktaş, Şişli, Sarıyer, Zekeriyaköy, Ayazağa, Gaziosmanpaşa gibi yerlerin zemini sağlam. Anadolu yakasında ise Üsküdar, Küçüksu, Çekmeköy, Polonezköy gibi yerlerin riski sahil kesimlerine göre daha düşük." açıklamalarında bulundu.
 

"BALYOZLA KIRAMIYORUZ"

Beykoz, Üsküdar, Küçüksu ve Polonezköy'ü işaretleyip özellikle altını çizen Dr. İshak Yılmaz "Buradaki zemin Türkiye'nin en sağlam zeminlerinden biri. Biz burada güçlendirme yapmak için bile zemini balyozla kıramıyoruz o kadar sağlam bir alan" ifadelerini kullandı. 

Yılmaz sözlerine "Yılmaz, "İstanbul'un büyük bir alanında zemin sağlam ve bina yapılabilir. Silivri'de meydana gelen depremde Çatalca'da bir öğrencimle çalışma alanındaydım hiçbir şey hissetmedim." açıklamalarını da ekledi. 

Yılmaz'ın açıklamalarından özetle Avrupa'da zemini sağlam olan ilçeler şöyle: 

Beşiktaş, Şişli, Sarıyer, Zekeriyaköy, Ayazağa, Gaziosmanpaşa 

Yine Yılmaz'ın açıklamalarından özetle Anadolu'da zemini sağlam olan ilçeler şöyle: 

Üsküdar, Küçüksu, Çekmeköy, Polonezköy, Beykoz. 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum