Seçim öncesi sosyal medyada operasyonlar başladı

Sosyal medyada algı operasyonlarına dikkat! Türkiye'de yaklaşan seçimler öncesi sosyal medyada bölgesel algoritmalar harekete geçmeye başladı. Özellikle Twitter üzerinden kullanıcılara alakasız gündem ve paylaşımlar gösterilmeye başladı.

Seçim öncesi sosyal medyada operasyonlar başladı
14 Mart 2023 - 14:23

Sosyal medya seçim hareketliliği başladı. Geçen hafta Zafer Şahin'in kaleme aldığı 'Biden'ın sosyal medya ekibi Türkiye' başlıklı yazısında özel bir ekibin seçimlere yönelik bir çalışma içerisinde olduğuna dikkat çekmişti. 
Hafta başından itibaren bazı sosyal medya kullanıcılarının alakasız paylaşımlarını kendi duvarlarında gördüğünü ifade etmesi üzerinde ekibin algıya başladığı ortaya çıktı.

4Twitter başta olmak üzere sosyal medyada her seçim öncesi yerli ve milli içeriklerin perdelenip, muhalif paylaşımların ön plana çıkarılması durumu başka bir boyuta taşındı. 14 Mayıs'a kısa bir süre kala FETÖ ve PKK yanlısı hesapların özellikle Twitter'da 'Sana Özel ve Takip Edilenler' algoritması adı altında bilinçli olarak kullanıcıların karşısına çıkarıldığı görüldü. Türkiye karşıtı içeriklerin görünürlüğünün artırıldığı operasyona kullanıcılar 'Takip etmediğim halde karşıma çıkıyor' paylaşımlarıyla tepki gösterirken yaşanan değişim akıllara ABD seçimlerindeki 'Cambridge Analytica' skandalını hatırlattı.
 

2023 (14 Mayıs) seçimlerine 2 ay kalırken sosyal medyada yerli ve milli içeriklere karşı açık bir operasyon yapılıyor. FETÖ ve PKK yanlısı hesaplar Türkiye karşıtı içeriklerin dozunu artırırken Twitter algoritma değişimi adı altında söz konusu hesaplara destek çıkıyor.

FETÖ VE PKK YANLISI HESAPLARI ÖN PLANA ÇIKARMA OPERASYONU
Twitter 'Sana Özel ve Takip Edilenler' akışı düzenlemesindeki 'Sana Özel' kısmında bu hesapları bilinçli bir şekilde ön plana çıkarırken 'Takip Edilenler' kısmında da yine kullanıcının herhangi bir takibi olmaksızın söz konusu hesapların içeriklerine yer vererek görünürlüğü artırıyor.

CAMBRİDGE ANALYTİCA SKANDALINI HATIRLATTI!
Twitter'da yürütülen operasyon akıllara ise ABD seçimlerindeki 'Cambridge Analytica skandalının benzeri Türkiye seçimleri öncesi de mi gerçekleştiriliyor?' sorusunu getiriyor.
 

Cambridge Üniversitesinde araştırma görevlisi Aleksandr Kogan, Facebook aracılığıyla hizmet veren "this is your digital life" isimli kişilik testi uygulaması aracılığıyla 87 milyon kişinin bilgilerini depolamış, bu bilgileri 2016 yılında siyasi danışmanlık amacıyla faaliyet gösteren Cambridge Analytica şirketine satmıştı.
 

İngiliz televizyon kanalı Channel 4'un açığa çıkardığı skandalda Cambridge Analytica şirketi, elde ettiği verileri 2016 Amerikan seçimlerini Donald Trump'ın kazanması için kullanmıştı.

 

KULLANICILAR TEPKİ GÖSTERDİ: TAKİP ETMEDİĞİM HALDE KARŞIMA ÇIKIYOR!

Sosyal medya kullanıcıları da sistematik olarak bu hesapların karşılarına çıkarılmasına 'Takip etmediğim halde karşıma çıkıyor, bunun düzeltilmesi gerekiyor' paylaşımlarıyla tepki gösteriyor.





FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum