Alıntı Yazarlar..

Alıntı Yazarlar..

Alıntı Yazar
alintiyazar@eyupguncel.com

Eyüpsultan'da Nitelikli Çiftçi Yetiştirme Merkezi

07 Eylül 2022 - 12:00

Türkiye’nin bir belediye öncülüğünde açılan ilk Tarım 4.0 Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Ekolojik Yaşam Çiftliği’ni gezdik geçenlerde.

Geziyi metropolün dibinde tarım çalışmalarını öne çıkarmak isteyen

Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) bünyesinde faaliyet gösteren Güvenilir Ürün Platformu düzenlemiş.

Tarıma destek için bir merkez bir de çiftlik kuran Eyüp Sultan Belediyesi sınırları içinde tarım ve hayvancılık yapılan yedi tane köy var.

İstanbul’un 39 ilçesinde köyü olan 7-8 ilçeden biri Eyüp Sultan.

Belediye tarafından kurulan Tarım 4.0 Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Ekolojik Yaşam Çiftliği’nin en önemli hedefi; Tarım alanında kendini geliştirmek isteyen gençleri yetiştirmek ve onlarda tarım alanında girişimci olmasını sağlamak.

**

Uludağ’da bir ekolojik sistem uygulamasından ilham aldıklarını söyleyen Eyüp Sultan Belediye Başkanı Deniz Köken, Tarım 4.0 ile ilgili kalkınma projesi kapsamında Valilik, Sanayi Bakanlığı ve Kadir Has Üniversitesi ile ortak proje geliştirmiş.

Köken’e göre üniversiteler, araştırma kurumları burada çalışma yapabilirler. Susuz tarıma nasıl ulaşılabileceği ile ilgili veriler buradan daha rahat elde edilebilir. Yani burası uzun vadede aynı zamanda bir veri merkezi olacak.

**

Proje kapsamında Eyüpsultan Göktürk Mahallesi’nde ilk aşamada 1000 m’lik kapalı alanda kurulan Tarım 4.0 Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde, 100 gence 384 saatlik Girişimcilik Eğitimleri ve Mentorluk Desteği verilecek.

Projenin örnek uygulama alanlarında, 200 çiftçiye Tarım 4.0 Azaltılmış Toprak İşleme ve Kompost Eğitimleri ve 250 kişiye Kentsel Tarım ve Permakültür Eğitimleri verilecek.

Permakültüre Giriş, doğayla ve tüm canlılara birlikte çalışma ve yaşama felsefesinin detaylarını öğrenmek isteyenler için 2 günlük bir tanışma eğitimi niteliğinde olacak.

Bill Mollison’un “Permakültür: Bir Tasarımcı Kılavuzu” kitabında yer alan konuları ele alan kurs aynı zamanda 72 saatlik Permakültür Tasarım sertifikası (PDC) kursunun da bir özeti.

Permakültür Tasarımcısı, Eğitmen ve Yapımcı Evren Yıldırım ile Permakültür Tasarımcısı, Eğitmen ve Mantar Yetiştiricisi Burcu Arıkan tarafından verilecek eğitimler toplam 10 oturum olarak planlanmış.

Bu eğitimi tamamlayan katılımcılar Avustralya Permakültür Enstitüsü’nün internet sitesinden kayıt yaptırarak uluslararası permakültür ağına da dâhil olabilecekler.

Kentsel Tarım ve Permakültür Eğitimlerine katılmak isteyen vatandaşlar başvurularını belediyenin internet sitesi üzerinden yapabilecekler.

Tarıma hayvancılığa daha doğrusu toprağa ilgi duyan, sabit ücretli olmak istemeyen, kendi işinin patronu olmayı hedefleyen gençler için çok iyi bir fırsat.

**

Neden iyi bir fırsat?

Şu yüzden; Dünya'da yüksek enflasyonla birlikte gelen yoksullaşmanın özellikle büyük şehirlerde hızla arttığı bir dönemden geçiyoruz.

“İstanbul’da Yaşam Maliyeti Araştırması”nın sonuçlarına göre Ağustos ayında dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 23 bin 586 TL olarak ölçülmüş.

Bu çok yüksek ve ürkütücü bir rakam.

**

Sözün özü sabit ücretlilere şehirden kırsala doğru yol göründü!

Ev sahiplerinin yüksek enflasyon ve dövizdeki anormal artışa kira zamlarıyla destek vererek bu ekonomik yangını körüklemesi sabit ücretlilere şehirde yaşama hakkı bırakmadı.

Şimdilik şehir merkezlerinden şehrin kenar semtlerine başlayan yönelme yakın gelecekte muhtemelen İstanbul’a yakın mesafedeki küçük ilçelere, beldelere doğru evrilecek.

Şehirlerde yaşamın giderek zorlaşmasıyla ortaya çıkan hayat pahalılığı, köyden şehirlere olan göçü tersine çevirecek kadar ağır.

Bu açılardan belediye, devlet veya özel sektörün bu tarz projeleri yaygınlaştırması üretim ve istihdam açısından çok önemli.

Köyden şehre vasıfsız olarak gelen insanların, şehirlerde tarım ve hayvancılık konusunda yetiştirilerek ve ekonomik destek sağlanarak nitelikli ve vasıflı çiftçi olarak yeniden köylere dönüşü sağlanabilir.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN..

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum