Bürüt takas nedir? Bürüt takasa alınan hisseler nasıl çıkar, ne olur?

Borsaya yeni başlayanların bir çok terimle karşılaşıyor. Bunların başında Brüt Takas geliyor. Peki Brüt Takas nedir? Borsa İstanbul'da brüt takasa alınan hisse ne olur? Brüt takastan nasıl çıkılır?

Bürüt takas nedir? Bürüt takasa alınan hisseler nasıl çıkar, ne olur?
23 Kasım 2022 - 12:44

Borsa yatırımı yapamaya yeni başlayanlar bir çok terimin anlamını henüz bilmiyor. Borsada işlem görne hisseler için uygulanan bazı yaptırım, tedbir ve işlemleri farklı isimleri var. Küçük yatırımcı diye adlandırılan borsa acemileri aldıkları bir hissenin ardından KAP haberlerini yakından takip etmek zorunda. Ancak bazı zamanlarda KAP'da yer alan haberler yeni başlayan borsacılara anlamsız gelebiliyor. 

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri geneli ilgilendiren konularda Sermaye Piyasası SPK'ya bağlıdır. Şirket yaptığı yada yapacağı tüm dış işlemleri Kamu Aydınlatma Platformu (KAP) aracılığı ile bilgilendirmek zorundadır. Sermaye Piyasası Kurulu bu bilgilendirmeye uymayan şirketler hakkında işlem yaptırım uygular. 

Bazı durumlarda ise şirketin kendisinden kaynaklanmayan piyasanın kendi oyanklığı sebebiyle hisse senetlerin olağan dışı fiyat ve miktar hareketleri olailir. Bu durumlarda ise Borsa İstanbul (BİST) hisse bazlı uygulamalar getirir. Bunlar yatırımcıları korumak ve piyasa istikrarını sağlamak için yapılır.
Son dönemde en çok duyduğumuz borsa terimi Bürüt Takastır. Yatırımcılar arama motorlarında Bürüt Takas nedir, bürüt takastan nasıl çıkılır gibi aramalar yapmaktadır. 

BÜRÜT TAKAS NEDİR?


Borsa İstanbul’da kimi zaman çok yüksek meblağlarda ardı ardına yapılan alım ve satım işlemleri hisselerdeki oynaklığı (volatilite) artırarak, yatırımcıların zarar etmesine neden olabiliyor. Borsa İstanbul bu sorunun önüne geçebilmek adına bazı zamanlarda hisse senetleri özelinde “brüt takas uygulaması” gerçekleştirir.

 

Brüt takas uygulaması, satın alınan hissenin aynı gün içerisinde satılmasını engeller. En erken (T+1) bir gün sonra satılabilir. Yani aynı gün içerisinde brüt takasta bulunan hissede al-sat yapılamaz.

Satışı yapılan hissenin tutarı ise en erken bir gün sonra (T+1) kullanılabilir hâle gelir. Yani aynı gün içerisinde brüt takasa konu olan hisse senedini satıp, satış tutarı ile başka hisse senedi alınamaz.

Brüt takas uygulamasına konu olan hisse bir gün sonra satılabildiği için satışın gerçekleşeceği takas tarihinde hesabınızda satış emrinizi karşılayacak miktarda hisse senedinin bulunması gereklidir.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum