İmar Barışı yılan hikayesi, hangi şartlarda kime af getirilecek?

İmar barışı vatandaşların beklediği konular arasında yer alıyor. Peki İmar barışı ne zaman çıkacak? Hangi yılları kapsayacak? Kimler imar affından yararlanacak? Detaylar haberimizde..

İmar Barışı yılan hikayesi, hangi şartlarda kime af getirilecek?
25 Ekim 2022 - 10:42
İmar Barışı arama motorlarında ve haber bültenlerinden takip edilmeye başladı. Bu seferki aftan yararlanmak isteyen vatandaşlar son dakika imar barışı haberlerini araştırmaya başladı. Peki imar affı ne zaman çıkacak? Kimler imar barışından yararlanacak? Detaylar haberimizde..

2018 yılında çıkarılan ancak gerekli kapsamda olmayan imar barışı için yeni yol haritası çizileceği iddia edildi. Kat irtifakından kat mülkiyetine geçişlerde sorun yaşana 2018 imar affı sonrası daha kapsamlı bir düzenlemenin meclisten geçmesi bekleniyor. Seçim çalışmaları kapsamında değerlendirilen imar affı için meclis genel kurulunda önemli konular ele alınacak. En nemli gündem maddesi ise hangi yılları kapsayacağı. 
Bir çok bölgede imar dışı yapılaşma haberleri gelmeye başladı. Bu durumun imar affından yararlanmak isteyenlerin önceden imara aykırı inşaat yaptığı iddialarını güçlendiriyor. Ancak çıkarılması beklenen imar barışı için yıl şartı aranacağı bilgileri geliyor. Peki hangi yıllarda imar affı uygulanacak? İşte detaylar..

İmar Barışı Son durum

BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici tarafından TBMM'ye sunuldu. Teklif gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

"Yüz binlerce vatandaşımız ve binlerce aile iptal edilen yapı kayıt belgeleri neticesinde; idari para cezaları, yıkım kararları ve haklarında açılan ceza davaları sebebiyle telafisi güç mağduriyetler yaşamaktadırlar. Barınma ihtiyacını karşılamak üzere özel mülkiyetler üzerine yapılmış ve yapı kayıt belgesi almış, bir kısım yapı kayıt belgesi iptal olmuş ve iptal olma aşamasında olan yapılar; kamu zararı, iskan ve imar yönünden incelenmek sureti ile yapı sahiplerinin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır.

2018 yılında, 31 Aralık 2017'den önce yapılmış, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların imar ve iskan sorununun çözülmesi amacıyla imar barışı düzenlemesini hayata geçirmişti. Yapı kayıt belgesi almak için bedelin en az yüzde 25'inin yatırılması gereken uygulamada, geri kalan ödeme için verilen süre ise 31 Aralık 2019'da sona erdi. Kaçak yapı inşa eden ancak imar barışından faydalanamayan milyonlarca yapı sahibi yeni bir düzenleme bekliyordu.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum