Suriyeli kadın 'iki kızımı savaşta kaybetmeye hazır değilim'

Geri dönüş politikaların artmasıyla Suriyeli göçmenler Lübnan ve Türkiye'de ki tampon bölgelerde tutuluyor. Geri dönmek istemeyen bazı aileler can güvenliklerinin olmadığını dile getiriyor. Ancak ulusal insan hakları örgütleri bu konuda yeteri bilgiye sahip değil.

Suriyeli kadın 'iki kızımı savaşta kaybetmeye hazır değilim'
24 Ekim 2022 - 13:20
Suriye'de iç savaşın bittiği dünya basınına empoze edilse de durum hale içler acısı. Avrupa ve Türkiye gibi ülkelerin geri dönüşüm programlarını artırmasıyla tampon bölgelerde bulunan kamplarda dönüşler başladı. Lübnan sınırında buluna Bekaa Vadisi kamplarından ayrılmaya başlayan Suriyelilerin çok azı dönüş programına kaydoldu.

Bölgede Türkiye'nin barışı sağlamasıyla oluşan güvenli bölgeye Suriyelilerin dönüşü başladı. Ancak bu başarı İnsanları Hakkarlı İzleme Örgütü tarafından kara propaganda malzemesi yapıldı.

Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'nin gönüllü geri dönüş programına iftira atarak dünya kamuoyuna yanlış bilgilendirme de bulunuldu.

LÜBNAN GERİ DÖNÜŞLERE BAŞLADI MI?

Yüz binlerce Suriyeliye ev sahipliği yapan Lübnan'da görev süresi 31 Ekim'de sona erecek olan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, Genel Güvenlik teşkilatının gönüllü geri dönüşleri kolaylaştıracağını ve şiddetten kaçan yaklaşık 400.000 kişinin ülkelerine geri gönderilmesinde 2018'deki rolünü yeniden canlandıracağını söyledi.

2011'de Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı yapılan protestoları takip etti.

Suriyeli mülteciler, zorla geri dönüşlere ilişkin korkular arttıkça Türkiye ve Lübnan'da tutunuyor.

Küresel haklar grubunun Suriye araştırmacısı Diana Semaan, "Suriye geri dönüş için güvenli değil" dedi. Geçmişte geri dönenlerin gözaltı, işkence, tecavüz ve zorla kaybetme dahil olmak üzere hak ihlallerine maruz kaldıklarını tespit etti.

Semaan, geri dönmek istediklerini belirten mültecilerin memleketlerinde güvenlik ve hizmet sunumu hakkında doğru bilgiye sahip olmalarının pek olası olmadığını söyledi.
Manal'ın memleketi, Suriye'nin en doğusundaki Deyrizor, ülkenin büyük bir kısmı savaşan taraflarca dilimlere ayrılmış gibi.
Militanlar burada vur-kaç saldırıları gerçekleştirirken, ABD destekli gruplar bazı bölgeleri ve hükümet yanlısı milisler diğerlerini kontrol ediyor.

"SAVAŞ DEVAM EDERKEN NASIL GİDİCEĞİM"

Manal, iki oğlunu birkaç yıl önce orada bir hava saldırısında kaybetti. İki kızıyla birlikte Lübnan'a kaçtı ve şenlik ateşi satmak için hurda odun ayırarak günde 2 dolardan biraz fazla kazanıyor.

Verdiği demeçte, "Hayatımdan daha fazla insanı kaybetmektense bu aşağılayıcı hayatı yaşamak daha kolay. Kızlarımı savaşta kaybetmeye hazır değilim" dedi.

Türkiye'ye iftira
İnsan Hakları İzleme Örgütü Pazartesi günü, yetkilileri, sığınmacıları zulme uğrayabilecekleri bir ülkeye geri göndermemeye yönelik geri göndermeme ilkesini ihlal ederek, bu yıl yüzlerce Suriyeli mülteciyi keyfi olarak gözaltına almak ve sınır dışı etmekle suçladı.

İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ İFTİRA ATTI
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'nin mültecileri zorla belge imzalatarak gönüllü gibi sınır dışı ettiğini, keyfi göz altı ve tutuklamalar yaparak insanları deport ettiği iftirasında bulundu.


Sözde raporda, Türk yetkililerin Suriyelileri sokaklarda, evlerde ve işyerlerinde tutukladıkları, ardından dövdükleri, gönüllü olarak döndüklerini iddia eden belgeleri imzalamaya zorladıkları ve silah zoruyla Suriye'ye zorladıkları belirtildi.


Göç İdaresi Başkanlığı Başkanı Savaş Ünlü,  iddialarının "temelsiz" olduğunu ve Türkiye'nin uluslararası göç yasasına uyduğunu söyledi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum