Salih Canıtez

Salih Canıtez

Semtin Mirasları
scanitez@eyupguncel.com

Eyüpsultan'ın tarih kokan sokaklarında büyük işler yapanlar..

24 Ağustos 2022 - 13:21

Geçtiğimiz yıllarda özel bir fuara katılım sağlamıştım. Bürokratlarından siyasilere büyük koca isimlerin yer aldığı özel bir fuar olmuştu.
Burada daha çok tarihi mirasların ele alındığı özel projeler dikkatimi çekti.
Birileri vardı katkı sağlayan İstanbul'un tarihi Sirkeci Garı'na çeşme giydirmiş fuara gelene geçen su ikram ediyorlardı..

Belediye başkanı, milletvekili, bakan, o müdür bu müdür kim varsa suyundan içirip anlatıyorlardı...

Aradan tam bir yıl geçti yerel seçim oldu.
İBB el değiştirdi. İstanbul'un önemli çeşmelerini Sezai Karakoç mısralarıyla açtı. Küçük görülsede büyük bir dokunuştu benim için..
İBB böyle "küçük açılışları" hiç bırakmadı. İBB Miras projesi İstanbul'a büyük hizmetti aslında.

Aynı dönemde Eyüpsultan Belediyesi yönetimi değişti. Avukat başkanın yerine Deniz köken seçilmişti. Antalya, Erzurum, Gaziantep'de yaptıklarını duyunca ilçeyi betona gömecek korkusu yaşamıştım. Kadim ilçede değişim başlamıştı, engelsiz bir biçimde.

Yıllardır Eyüpsultan'ı yöneten zihniyetin yerine bambaşka bir anlayış geldi. Köken bir doktor misali tedavi etmeye başladı ilçeyi. 
Çeşmeleri tek tek restore etmeye başladı. Eyüpsultan Camii meydanını aslına uygun bir hale getirdi. Bakanlık istediğini yapıyordu Başkan Köken'in..
Her yerde boy boy afişlerini gördüğümüz beton tesislerin yerine daha çok yeşil, daha çok tarih kokuyordu Eyüpsultan.

Eyüpsultan dönüşmeye başladı, tarih kokan sokaklar yeniden gelmeye başladı, daha yeşil, daha ferah meydanlar alanlar çıktı ortaya. 
Atıl kalan bina, arsa ne varsa ya kütüphaneye çevirdi, yada gençlik merkezlerine..

Kuaförlerin meşhur repliği  “Bu kadar mı fark eder, gençleştim resmen!” cümlesini söyletti Eyüp sakinlerine. Üstelik bu değişim aynı siyaset içindeydi. Eyüpsultan'ı önemli bir oyla kazanmıştı Başkan Deniz Köken, başkası da kazanamazdı bunu herkes gibi oda biliyordu. Böylece sorumluluğu iki kat fazla artmıştı 2019'da..

Üstelik bu işler ulusalda yer almıyor, küçük detaylar olarak yer ediniyordu. Kimsenin haberi bile yoktu bu işlerden. Mega projelere kitlenmiş medya, siyaset, iş dünyası arasında Eyüpsultan halkı için ayırımsız çalışmalar vardı belediyede.

Temmuz ayında müthiş bir açılışa imza attı Eyüpsultan. 41 Ayda 42 Eser kazandırdı Eyüpsultan ve İstanbul'a..
Bunlar arasında Türbe Hamamları, halk plajları, kütüphaneler, bilim merkezleri vardı. Aynı gün basında yer aldı sonra unutuldu.

Ak Parti içinde çalışan belediye başkanlarının başında gelir Deniz Köken, başka bir ismin Eyüpsultan'a katacağı tek şey beton ve çimento kokusu olacağından şüphem yok ayrıca..

Eleştiri yapmak çok kolay, alkışlamak çok zor iş. Bu yazıyı yazarken bir şeyler beklemedim. PR çalışması düşünmedim. 

Her yeri şakşakçı dolu memleketimde güzel işler yapan insanları alkışlamak böyle açıklamalar gerektiriyor ne yazık ki. Yani ez cümle, vallahi bir çıkar için alkışlamıyorum. Sayıları çoğalsın diye alkışlıyorum.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum